równanie trygonometryczne
x: Rozwiąż równanie 1/2sin2 2x − cos2x=0 , dla x należącego (0 , 2π)
W odpowiedzi jest zapisanie równania w postaci : 2sin2x*cos2x−cos2x=0
To nie będzie tak, że 1/2*2sin2x*cos2x−cos2x=0 i 1/2 i 2 się skrócą?
wyszło by wtedy: cos2(sin2−1)=0 Dalej już umiem.
Które rozwiązanie jest właściwe?
6 kwi 15:19
x: Może ktoś pomóc?
6 kwi 17:19
Mia: dobrze myślisz
6 kwi 17:21
x: Czyli to błąd w odpowiedziach? Dziękuję
6 kwi 17:23
Mia: wygląda, że błąd
6 kwi 17:23
Darth Mazut: sin2(2x)=sin(2x) * sin(2x) = 2*sin(x)*cos(x)*2*sin(x)*cos(x)=4*sin2(x)*cos2(x) −−> nie
zgubiłeś gdzieś jednej '2' w mnożeniu?
6 kwi 17:28
Mia: no tak zgubiłeś 2 przy podnoszeniu do kwadratu: 22=4, 4*12=2
6 kwi 17:30
x: ehh

już widzę. Dzięki za pomoc.
6 kwi 17:38