funkcja
MaxX: zad 1
Dane jest równanie z niewiadomą x i parametrem m :
m
2x−m
2=4x +2m
Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartośc parametru m. W przypadku
isnienia rozwiązań wyznacz je i podaj w najprostszej postaci.
zad 2.
dana jest funkcja o wzorze f(x)=(1−5)x+8 x∈R
a) dla a=0,25 wyznacz zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje watrości należące
do bioru A=<−2,5>
| | 3π | |
b) Wyznacz a tak,aby kąt nachylenia wykresu funkcji do osi OX wynosił α= |
|
|
| | 4 | |
c) dla jakich a wykres funkcji f jest prostopadły do wykresu funkcji g(x)=−0,375x−3 ?
Basia:
ad1.
m
2x − m
2 = 4x + 2m
m
2x − 4x = 2m + m
2
x(m
2−4) = m(m+2)
x(m+2)(m−2) = m(m+2)
1. m+2 = 0 ⇔ m=−2
x*0*(m−2) = m*0
0 = 0
dla m=−2 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
2. m−2=0 ⇔ m=2
x*(m+2)*0 = 2*(2+2)
0 = 8
sprzeczność
dla m=2 równanie nie ma rozwiązania
3. m+2≠0 i m−2≠0 ⇔ m≠−2 i m≠2
x(m+2)(m−2) = m(m+2) /:(m+2)(m−2)
dla m≠−2 i m≠2 równanie ma jedno rozwiązanie
ad2. źle napisałeś wzór funkcji; tam musi występować parametr a