wielomiany, pierwiastki
Maniek: Siemka, mam wielomian W(x)=x3−2x2−ax+1 i mam wyznaczyć a
proszę kogoś o rozwiązanie i wytłumaczenie
6 kwi 15:13
P3k =): A nie masz nic więcej podane tylko podany wielomian? Musi byc jeszcze jakaś liczba?
6 kwi 15:21
Maniek: liczba 2 jest pierwiastkiem tego wielomianu
6 kwi 15:22
P3k =): wiec za x musisz podstawic dwa
6 kwi 15:22
Maniek: a możesz to rozpisać?
6 kwi 15:23
Maniek: a= 1/2
6 kwi 15:25
P3k =): P3k =): W(x)=x3−2x2−ax+1
W(2) = 23 − 2*22 − 2a + 1
W(2) = 8 − 8 − 2a +1
−2a + 1 = 0
−2a = −1
a = 1/2
chyba tak to będzie
6 kwi 15:26
Maniek: hej a jak rozwiązać to równanie
6 kwi 15:26
P3k =): Oj tego nie jestem pewna ale najpierw sie wyznacza dziedzinę czyli D = R − {3} a potem
dzielisz obustronnie przez x−3 ale nie jestem pewna
6 kwi 15:27
P3k =): Nie sorki musisz zmienić 2x na ułamek czyli 2x/1 i potem obliczyć Δ
6 kwi 15:29
Maniek: a spróbujesz to dla mnie rozwiązać ?

będę wdzięczny
6 kwi 15:30
Aleksandra: nie możesz dzielic przez niewiadomą jeśli nie wiesz czy jest dodatnia czy ujemna, tylko jesli
jest dodatnia to możesz
6 kwi 15:30
konrad: pow wyznaczeniu dziedziny (x≠3) rozwiązujesz:
2x(x−3)=3x−9
6 kwi 15:32
Maniek: nadal nie kumam

może niech to ktoś rozwiąże a ja potem to przeanalizuje
6 kwi 15:34
P3k =): o mamooo, ok
3x−9 2x
−−−−−− = −−−−−
x−3 1
na krzyż
3x−9 = 2x(x−3)
3x−9 = 2x2−6x
3x−9− 2x2+6x = 0
−2x2+9x−9=0
Δ= b2 − 4*ac
Δ = 92 − 4*(−2)*(−9)
Δ = 81 − 72
Δ = 9
√Δ = 3
potem x1 i x2
6 kwi 15:34
P3k =): ale wiemy że dziedzina musi być liczbą naturalną i obliczamy że z wyłączeniem 3
6 kwi 15:35
Maniek: jak to z wyłączeniem 3
6 kwi 15:37
P3k =): x1 = 3
x2 = 1 1/2
6 kwi 15:38
konrad: bo 3−3 to 0, a przecież przez 0 nie można dzielić..
6 kwi 15:38
P3k =): przyrównujesz dół działania do zera czyli
x−3 = 0
x = 3
x1 wyszło 3 czyli nie jest rozwiązaniem tego równiania bo je wykluczyliśmy
więc jest jedno rozwiązanie, tak mi się wydaje bo też się tego teraz ucze do matury
6 kwi 15:39
Ole:
x2 nie jest liczbą naturalną a jak pisał P3k=) ma być
6 kwi 15:40
konrad: to kolega P3K=) napisał bzdurę
6 kwi 15:54