Zbadaj ile rozwiązań mają równiania, help!
ona: Zbadaj, ile rozwiązań mają równania
2x2−6x+3=0
3x2+6x=0
Jakoś po kolei co z tym należy zrobić w zależności od przypadku (tutaj dwa)?
6 kwi 14:45
a: W przypadku drugim, rozwiązać można łatwo przez wyciągnięcie x przed nawias
x(3x+6)=0 , czyli rozwiązania dwa.
W pierwszym, policzyć wyróżnik [deltę] i sprawdzić czy jest większa od zera, mniejsza od zera
czy zeru równa. Jeżeli większa − 2 rozwiązania. Mniejsza − brak rozwiązań rzeczywistych. Równa
− 1 rozwiązanie.
6 kwi 14:49
ona: dziękuję!
6 kwi 14:50