równanie
Aga: Wyznacz liczbę wszystkich rozwiązań równania (4x−3)(x
2+4x)=0
to już ostatnie zadanie

dziękuje za pomoc
6 kwi 14:45
Aga: zrobi to ktoś dla mnie ;>
6 kwi 14:50
a: Damn, albo pierwszy albo drugi człon musi równać się zeru.
4x − 3 = 0
x2 + 4x = 0 => x(x+4) = 0
Teraz policz sobie ile rozwiązań mogą mieć te równania
6 kwi 14:54
Aga: nic z tego nie kumam
6 kwi 15:00
a: Żeby iloczyn był równy zeru jeden z czynników musi być równy zeru, czyli
albo 4x−3 = 0 albo x2+4x = 0
Z 4x−3 = 0 może być tylko jedno rozwiązanie.
Z x2+4x = 0 są dwa, bo wyciągam x przed nawias
x(x+4) = 0
Czyli albo x = 0 albo x+4 = 0
Czyli rozwiązania są 3: x = 0, x = −4, x = 3/4
6 kwi 15:02
asia: (x2−4)(x−1)=0
5 lis 17:45