matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
Anna:
Samochód przejechał połowę drogi z prędkością 90km/h, a pozostałą droge z predkością 60km/h. Oblicz średnią prędkość samochodu.
16 kwi 17:11
tim:
Ja zaraz pomogę.
16 kwi 17:13
tim:
s
V =
t
s
t =
V
V
1
= 90km/h
1
s
1
=
s
2
s
1
1
s
2
s
t
1
=
=
=
V
1
90
180
V
2
= 60km/h
1
s
2
=
s
2
s
2
1
s
2
s
t
2
=
=
=
V
2
60
120
s
s
s
V =
=
=
=
t
s
s
+
120
180
1
1
s(
+
)
120
180
1
= 72
1
72
km
Odp. 72[
]
h
16 kwi 17:24
Anna:
dzieki wielkie.
16 kwi 17:27