katenn: w Urnie znajduje się 6 kul oznaczonych odpowiednio literami a,A,b,B,c,C .Losujemy z urny
kolejno wszystkie kule. Niech zdarzenie Z1 oznacza , że z każdej pary takich samych
liter najpierw wylosowano małą literkę. Zdarzenie Z2 oznacza że litery są losowane bez
względu na wielkość w kolejności alfabetycznej. oblicz Z1i Z2
13 maj 13:44
b.: Ω = {zbiór permutacji a,A,b,B,c,C}, |Ω|=6!=720.
Teraz policzmy ile jest zdarzeń sprzyjających Z1:
wybieramy 2 miejsca z 6 dla literek a,A, na pierwszym wybranym stawiamy 'a', na drugim
'A';
z pozostałych 4 miejsc wybieramy dwa dla literek 'b', 'B' itd.
możliwości jest
(6 po 2) * (4 po 2) * (2 po 2) = 15*6*1=90,
P(Z1)=90/720 = 1/8.
b) na pierwszych 2 miejscach występują a,A (w dowolnej kolejności z 2 możliwych),
na kolejnych 2 miejscach b,B (w dowolnej kolejności z 2 możliwych),
na ostatnich 2 miejscach c,C (w dowolnej kolejności z 2 możliwych),
zdarzeń sprzyjających jest więc 2*2*2=8,
P(Z2)=8/720=1/90.
13 maj 19:31
if: Z1 nie wiem czy bym nie inaczej zrozumiała polecenie. Bo jest napisane że wylosowano
najpierw małą literkę to nie może być nawet tak: abBcAC ?
13 maj 20:54
katenn: dzięki

właśnie byłam u nauczyciela i on mówił że to Z1 nie jest dość sprecyzowane..

alee właśnie tak miało wyjść
13 maj 22:01
b.: if: własnie tak moze być: abBcAC i tak jest to policzone
15 maj 00:51