mam taką informację. R = 6400km.
Sławek.: Witam!
mam taką informację. R = 6400km.
Muszę zamienić to podnieść do kwadratu i zamienić na metry. Jak to zrobić?
I jeszcze jedno pytanko. Co to jest rząd wielkości?
Pozdrawiam!
6 kwi 14:43
Sławek.: to jak? Bo tu chyba trzeba się pobawić w notację wykładniczą? A ja to nie bardzo rozumiem
6 kwi 14:47
a: No ta;
6
6.4 * 103 km = 6.4 * 103 * 103 = 6.4*106m
(6.4*106m)2 = 4.096 * 1013 m2
Czyli rząd to 1013
6 kwi 14:52
pigor: ... możesz na różne sposoby , to zależy do czego potrzebujesz
zapis , a więc np. tak :
R=6400 km=6400 *1000 m =
64 *105 m = 2
6 *10
5 m,
to
R2=(2
6)
2*(10
5)
2m
2=2
12*10
10m
2=
4096*1010m2= 4,096 *10
13 m
2...
6 kwi 15:01