Mam zadanko, w którym zdecydowanie utknęłam.
Dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem układu nierówności
{ (x−a+7)(x−a)≤0
{ x≤3
Jest przedział długości 4? Odpowiedź uzasadnij.
Więc, wychodzi nam tu ślicznie, ładnie, że
x1=a
x2=a−7
i przedział ten miałby normalnie dł. 7, z tego wynika, że a−7 i a leżą po obu stronach 3−jki.
nie wiemy, czy a−7, czy a jest większe, ale mamy założenie, że x≤3⇒ a≤3
i teraz chciałam policzyć tę a z dł. przedziału, więc
|a−3|= 4 lub |a−7−3|=4
a=7 (sprz) a=−1 (
) a=14 (sprz) lub a=6
odp. to właśnie 6, nie mam pojęcia, dlaczego wychodzi tam też to −1
Odległość a − 7 do 3 mus być równa 4, i WIEMY, że a − 7 jest mniejsze od a !
Pozostaje rozwiązać:
|a − 7 − 3| = 4
|a − 10| = 4
a − 10 = 4 lub a − 10 = −4
a = 14 lub a = 6, dlaczego 14 nie pasuje ? Ano dlatego, że pracuje nam założenie, że x ≤ 3.
Odp: a = 6
Mądra nie zauważyłam, że nieważne, czy a jest dodatnie, czy ujemne,
a−7 zawsze będzie mniejsze.
Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi, Godzio 

Udowodnij, że dla dowolnych a,b∊R prawdziwa jest nierówność
5a2+4a−2ab+b2+2>0
tu szybciutko: (2a+1)2+(a−b)2>0 no i .... tam nie powinno być ≥0? zamiast >0? Przecież oba
nawiasy mogą być równe 0... chyba
. ...
Dzięki Pigor
, a nawet , więcej to pierwsze nigdy nie będzie zero ...
| 1 | ||
A dlaczego? dla a=− | ...? | |
| 2 |
| 1 | ||
a = − | ||
| 2 |
| 1 | ||
b = − | i mamy problem | |
| 2 |
Wiedziałam, że widzę tu gdzieś sprzeczność
faktycznie , to może ktoś zamiast ≥ ...
to teraz...
jasne
Basiu każdy się myli. Jakub przewidział taką sytuację i pewnie specjalnie nie dodał
takich emotikon
urwany
Wrócę wieczorkiem, bo już widzę kolejne problemy
Nie wiem, co ze mną jest nie tak, ale coś na pewno

Zadanko:
w trójkącie ABC dane są ∡ACB=60 i AB=√31. Na boku AC obrano taki punkt D, że dł. odcinka AD
wynosi 3. Znajdź długość boku BC, jeśli |BD|=2√7.
Kombinuję, kombinuję i wychodzą mi... głupoty.
| 2 | ||
cosα = | ||
| √31 |
| 2√31 | ||
cosα = | ||
| 31 |
sin2α + cos2α = 1 ...
3o Zastosować tw. sinusów:
Oznaczę sobie |BC| = x, i jedziemy:
| x | √31 | ||
= | |||
| sinα | sin60o |
Tak na szybko, nawet nie zdążyłem się rozebrać po powrocie z Kościoła
Postaram się rozgryźć sama.
Ja się do takich rzeczy nie zbliżam.