równanie
SteveO: x(2x
2−3x+1)=0 rozwiąż równanie

Bardzo proszę o pomoc
6 kwi 14:40
SteveO: proszę o pomoc
6 kwi 14:46
ewa: x1= 0 a to z nawiasu to delta i pierwiastki tak to trzeba policzyć
6 kwi 14:48
SteveO: a możesz mi to rozpisać bo nie wiem za bardzo jak
6 kwi 14:50
Aga: ok mam to
6 kwi 14:55
ewa: tu na stronce masz wzór na delte i pierwiastki dział funkcjia kwadratowa, X1 to zero bo przed
nawiasem jest tylko x.Reszte podstawiasz do wzoru i liczysz kolejne miejsca x2 i X−3 bo
wydaje mi sie ze powinny wyjść trzy miejsca
6 kwi 14:55
SteveO: co masz
6 kwi 14:56
P3k =): x(2x2−3x+1)=0
x=0
2x2 − 3x+1 = 0
Δ= b2 −4ac
Δ= 9−4*2*1
Δ=9 −8
Δ=1
√Δ = 1
x1 = 1
x2 = 2
6 kwi 15:14