Czynniki linowe (rozkładanie trójmianu kwadratowego)
Ewa: Rozłóż na czynniki liniowe trójmian kwadratowy:
y=−2x2+12
y=3x2−9
Jak to zrobić, kiedy nie mamy z delty=b2−4ac owego "b"
a=2 b=? zero? c=12
Proszę o rozwiązanie/wynik/metodę/wyjaśnienie
6 kwi 14:32
Przewiduje pokój: 2x2 + 0*b + 12
6 kwi 14:34
Krzysiek: y=−2(x2−6)
y=−2(x−√3)(x+√3)
x=−√3 lub x=√3
6 kwi 14:35
Przewiduje pokój: oczywiście w takich przypadkach korzystamy ze wzorów skróconego mnożenia a nie z Δ
6 kwi 14:35
Ewa: Pokłon Wam, dobrzy ludzie.
6 kwi 14:37