Oblicz miejsce zerowe trójmianu kwadratowego
wielomianowe koszmary: Oblicz miejsca zerowe trójmianu kwadratowego:
Są to cztery przykłady, wszystkie obliczyłam, jednak co do dwóch ostatnich brak mi pewności,
czy aby na pewno dobrze. Mógłby ktoś sprawdzić czy wyniki są prawidłowe, ewentualnie jeśli
nie, to jak obliczyć te przykłady? Z góry dziękuję!
c) y=2x2−1,2x−0,8 (wyszło mi x1=−0,3975; x2=0,837)
d) h(x)=−5x2+3x+2 (wyszło mi x1=−0,41; x2=2,41
(dwa pierwsze przykłady:
a) f(x)=x2−3x−4 x1=−1; x2=4
b) y=4x2+5x−6 x1=−2, x2=−3/4
6 kwi 14:24
Jack:
c) widać, że powinno wyjść x1=1, zatem x2=−0,8/2=−0,4
d) również widać, że x1=1, a zatem x2=2/−5=−0,4
6 kwi 14:30
wielomianowe koszmary: To jeszcze bardzo durne pytanie, po czym widać, że wyjść powinno x1=1? Czym się sugerować?
6 kwi 14:35
Jack:
widać po współczynnikach, wstaw za x=1 i zobacz, że wszystko się wyzeruje. Drugi pierwiastek
łatwo można szybko policzyć ze wzorów Viete'a (x1*x2=ca).
6 kwi 14:52