mianownik - funkcja
Aleksandra: | | 2x−1−8 | |
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak narysować tę funkcję: − |
| |
| | 4 | |
Nie wiem jak należy to zrobić jak jest kreska ułamkowa
6 kwi 13:58
Przewiduje pokój: | | 2x−1 − 8 | | 2x−1 | | 8 | |
f(x) = −( |
| ) = − |
| + |
| = −2x−1−2x + 2 = −2−x−1 + 2 = |
| | 4 | | 22x | | 4 | |
Poradzisz sobie teraz ?
6 kwi 14:07
Skipper:
−(2
x−1−2−2)=−2
x−3+2 ... a teraz chyba już −
6 kwi 14:09
Skipper:
4 .... to czywiście nie 22x
6 kwi 14:11
pigor: ... otóż twoja funkcja
| | 2x−1−8 | | 2x−1−23 | |
f(x)= |
| = |
| = 2x−1−2−23−2=2x−3−2 , |
| | 4 | | 22 | |
a więc rysujesz np przerywaną linią krzywą wykładniczą
y=2x (jest w każdym podręczniku
w dziale, gdzie ta funkcja jest omawiana) , a następnie przesuwasz ją (te krzywą − wykres) o
wektor [3,−2] , czyli o 3 na prawo i 2 do dołu i pogrubiasz lub kolorem to co otrzymałaś ....
6 kwi 14:11
Aleksandra: Przewiduje pokój dlaczego tam jest w mianowniku 2
2x
6 kwi 14:13
pigor: ... ja zrobiłem bez tego znaku − na początku , bo dla mnie to on był "myślnikiem , a nie
minus−em
6 kwi 14:13
Skipper:
Teraz to już napewno masz "kociokwik" −
6 kwi 14:14
Przewiduje pokój: tak mój błąd
6 kwi 14:14
Aleksandra: czyli ostatecznie jest −2x−3−2 tak?
6 kwi 14:15
Aleksandra: a czy moge teraz zrobic razy −1 i narysować funkcje 2
x−3+2
6 kwi 14:16
pigor: ... nie, może i miał tam być jednak minus, niech teraz autorka postu o pięknym imieniu −
przez swoją niefrasobliwość − zdecyduje sie co i jak

. ...
6 kwi 14:19
Aleksandra: 
Bo tego minusa na poczatku chyba nie może być bo wtedy nie wychodzi funkcja?
6 kwi 14:19
Aleksandra: tak miał być minus, a już nic nie wiem
6 kwi 14:20
Skipper:
... to zobacz co Ci rozpisałem −
6 kwi 14:23
Skipper: patrz post 14:09
6 kwi 14:24
Aleksandra: i zaczynam robić ścieżkę przekształceń od −2
x tak? ale ak robie tabelke i zaczynam rysować
to mi nie wychodzi normalna funkcja
6 kwi 14:27
Aleksandra: a niee bo tam trzeba zrobić przekształcenie Sox tak?
6 kwi 14:29
Aleksandra: wyszło już, dziękuję chłopcy
6 kwi 14:34