stereometria
blogther: mam dany ostrosłup prawidłowy trojkatny
i mam wyznaczyc cosinus kata sciany bocznej przy podstawie tego ostrosłupa
moze ktos na rysunku pokazac mi co to za kat?
6 kwi 13:50
blogther: wie ktos gdzie ten kat jest?
6 kwi 14:45
blogther: nie jest to kat nachylenia sciany bocznej do powierzchni podstawy prawda?
6 kwi 14:45
blogther:

czyli moj szukany kat to ∡DAB tak?
6 kwi 15:09
Jack:
A może "cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy"? Napisz dokładnie, jak
został nazwany kąt.
6 kwi 15:11
blogther: tak cosinus
6 kwi 15:14
Jack:
...i faktycznie nie jest to kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
6 kwi 15:15
Jack:
cosinus, czy sinus − to bez znaczenia... O jaki kąt chodzi − jak został nazwany?
6 kwi 15:16
blogther: Wyznacz cosinus kata sciany bocznej przy podstawie tego ostrosłupa takie jest polecenie
6 kwi 15:19
Jack:
rozumiałbym przez to "cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy", ponieważ
gdyby było tak jak Ty rozumiesz, powstało by pytanie, czemu chodzi o ramię kąta doprowadzone
do krawędzi AB, a nie AC (inne tego typu). Poza tym zaznaczyłeś kąt między krawędzią
ściany bocznej a krawędzią krawędzi podstawy, a nie między ścianą boczną a czymś−tam.
Ale niech inni się wypowiedzą − może spotkali się z podobnym sformułowaniem.
6 kwi 15:24
blogther: dany jest ostrosłup prawidlowy trojkatny krawedz podstawy ostroslupa jest rowna 12, krawedz
boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem o mierze 60o.
a) wyznacz pole przekroju ostroslupa plaszczyzna przechodzaca przez krawedz podstawyi
nachylonej do niej pod katem o mierze 30o.
b) Wyznacz cosinus kata sciany bocznej przy podstawie tego ostrosłupa
a mam policzone wyszło 54
ale nie wiem co z tym b)
6 kwi 15:33
blogther: takie jest polecenie
6 kwi 15:33
Jack:
Ok, podtrzymuję co napisałem. ^^
6 kwi 15:40
blogther: w odpowiedzi jak sprawdzałem i nawet jak ja liczyłem to cały czas poruszałem sie w trojkacie
ACD
ale przeciez te trojkaty sa takie same poza podstawa wiec nie ma znaczenia na ktorym trojkacie
go zaznaczyłem akurat wybrałem taki zeby było dobrze widoczne
6 kwi 15:54
dero2005:

a = 12
ht = h
p*cos 30
o = 9
H =
23h
p* tg 60
o = 12
hs =
√H2 − (13hp)2 = 2
√33
6 kwi 20:59
blogther: | | √3 | |
zle poprawna odpowiedz to cosα = |
| |
| | 4 | |
6 kwi 21:16
dero2005:
znalazłem błąd w przedostatnim wzorze, powinno być
hs =
√H2 + (13hp)2 = 2
√39
niech ktoś szuka dalej

czy błąd jest tu czy w odpowiedzi
6 kwi 21:33
6 kwi 21:37
dero2005:
H = 4
√3*
√3 = 12
h
s =
√H2 + (2√3)2 =
√122 + 4*3 =
√144 + 12 =
√156 = 2
√39
| | 2√3 | | √3 | | √3*√39 | | √13 | |
cosα = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2√39 | | √39 | | 39 | | 11 | |
6 kwi 21:57
blogther: no ja liczyłem tak samo jak ty ale to według odp jest zle
6 kwi 21:59
blogther: a widziałes w jaki sposob policzył to josselyn
ja nie wiem dalej gdzie ten kat sie znajduje tak bez rysunku to nie potrafie
6 kwi 22:00
dero2005:
obejrzałem rozwiązanie josselyn − tam jest policzony cos kąta pochylenia krawędzi bocznej do
| | √3 | |
krawędzi podstawy wtedy wynik wyjdzie |
| a w zadaniu jest polecenie cos kąta |
| | 4 | |
pochylenia sciany bocznej do podstawy czyli tak jak ja liczyłem, chyba że treść zadania jest
źle przepisana
6 kwi 22:12
blogther: czyli to co ja zaznaczyłem na zielono na moim rysunku u gory ↑ tak?
6 kwi 22:17
dero2005:
właśnie to jest kąt pochylenia krawędzi bocznej do krawędzi podstawy i cos tego kąta wyjdzie
| | √3 | |
|
| ale w tresci zadania napisałeś ...cos kąta (pochylenia) ściany bocznej przy |
| | 4 | |
podstawie...
6 kwi 22:23
blogther: sproboje zrobic rysunek taki jaki podaja w zadaniu i zobaczymy co oni tak naprawde policzyli
6 kwi 22:40
blogther: α − kat sciany bocznej przy podstawie ale nie wiem gdzie go zaznaczyc
DE = 9
AD = 3√3
BD = 3√13
6 kwi 22:52
blogther: dlaczego nie ma rysunku tyle sie na meczyłam
6 kwi 22:52