BARDZO PROSZĘ O POMOC:)
jokero: 1. wyznacz wzór funkcji liniowej, jeśli wiesz, że jej miejscem zeroym jest (−2), a
wykresem jest linia prosta nachylona do osi OX pod kątem rozwartym α, takim, że sinα=
3/5.
2. wyznacz współczynniki a, b, c trójmianu kwadratowego y=ax2+bx+c, wiedząc że iloczyn
miejsc zerowych tego trójmianu jest równy ich sumie, współczynnik a jest równy
kwadratowi współczynnika b, a najmniejszą wartością tego trójmianu jest (−4).
3. dany jest wielomian W(x)=x3+,x2+nx−9
a)wyznacz współczynniki m, n jeśli wiadomo, że W(2)−76=W(−2) oraz jednym z miejsc
zerowych wielomianu jest liczba 1.
4. dany jest wielomian P(x)=(x−m2)(x+4m−1)(x+2m)
a) podaj pierwiastki tego wielomianu
b) wyznacz parametr m, tak aby auma tych pierwiastków była najmniejsza i wyznacz tę
najmniejszą sumę.
16 kwi 17:09
jokero: proszę pomóżcie
16 kwi 17:58
Spike: Eee, w 3 gdzie masz we wzorze wsp m? Ja tu widzę tylko n. Wpisz jeszcze raz wzór
16 kwi 18:08
Spike: 2) Proszę kogoś o sprawdzenie tego.
a,b,c
y=ax2+bx+c
x1+x2=x1*x2
−b/a=c/a
c=−b
a=b2
wartość najmniejsza funkcji to y=−4, więc q=−4
q=−Δ/4a
Δ=b2−4ac
−4=−(b2−4b2*(−b))/4b2
−4=−(b2+4b3)/4b2
4=b2(4b+1)/4b2
4=(4b+1)/4
16=4b+1
4b=15 b=15/4
c=−15/4
a=(15/4)2 a=225/16
16 kwi 18:37
jokero: pomocy potrzebuję tego bardzo pilnie bo muszę to jutro zaliczyć a nie kapuje o co w tym
chodzi,
16 kwi 18:38
Spike: a odp możesz podać do wszystkich? łatwiej by się liczyło jeśli wiem co ma wyjść
16 kwi 18:39
jokero: w tym 3 to jest taki wielomian W(x)= x3+mx2+nx−9
16 kwi 18:39
jokero: właśnie nie mam odpowiedzi:(
16 kwi 18:42
Spike: zaraz 3 wstawie
16 kwi 18:45
Spike: 3)
W(x)=x3+mx2+nx−9
miejsce zerowe =1
W(1)=1+m+n−9=0
m+n−8=0
W(2)=8+4m+2n−9
w(−2)=−8+4m−2n−9
W(2)=W(−2)+76
8+4m+2n−9=−8+4m−2n−9+76
4m−4m+2n+2n=−8−9+76−8+9
4n=60
n=15
podstawiasz do pierwszego
m+15−8=0
m+7=0
m=−7
16 kwi 18:49
Spike: A teraz spadam na trening, więc ktoś inny musi ci zrobić 4. Od razu mówię, że ja bym go
szybko nie zrobił

.
16 kwi 18:55
jokero: ok dzięki bardzo
16 kwi 18:59
jokero: pomoż«e ktoś mi zrobić te 1 i 4 zadanie. z góry dziękuje
16 kwi 20:03
16 kwi 21:10