matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Aga:
oblicz: |a−4|+a dla a∊(−
∞
,4) z góry wielkie dzięki
6 kwi 13:31
Maciek:
|a − 4| = a ⋀ a∊(−
∞
,4) ⇒ wyrażenie z wartości bezwzględnej jest zawsze ujemne, czyli ⇒ |a−4| + a = −a + 4 + a = 4
6 kwi 13:33