matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność
MAT !!!:
Pomoże mi ktoś
Proszę o rozwiązanie
nie o wskazówki gdyż i tak coś zrobię źle
Rozwiąż nierówność:
x+1
(x−2)
2
−
>−2(2−x)(x+2)
2
6 kwi 13:24
Beti:
Oj Ty leniuszku !
x+1
x
2
−4x+4−
> −2(2−x)(2+x) /*2
2
2x
2
−8x+8−(x+1) > −4(4−x
2
) 2x
2
−8x+8−x−1 > −16+4x
2
2x
2
+9x−23 < 0 Δ = 81+184 = 265
√
Δ
=
√
265
−9−
√
265
9+
√
265
x
1
=
= −
4
4
9−
√
265
x
2
= −
4
−−−− wykres −−−
9+
√
265
9−
√
265
odp. x ε (−
, −
)
4
4
6 kwi 14:10