Wyznacz pierwszy wyraz ciągu, różnice i sumę pierwszych jego wyrazów.
Niki: Wiemy, że a7=10 oraz a3=112 są wyrazami ciągu arytmetycznego
a) wyznacz pierwszy wyraz tego ciągu a1 oraz jego różnicę r
b) oblicz sumę pierwszych 7 wyrazów tego ciągu.
Wyszło mi, że a1=134 r= u{9}{8).
Natomiast suma wyniosła 53324.
Nie mam odpowiedzi do tego zadania, dlatego proszę o sprawdzenie moich wyników.
6 kwi 13:19
pigor: np. tak . ...

a) a
7=10 i a
3=5,5 ⇔ a
1+6r=10 i a
1+2r=
112 ⇒ /− stronami ⇔ 4r=
92 i
a
1=
112−2r ⇔
r=98 i
a1=224−
94=
134 , zatem
b)
S7=(a
1+a
7) *
72=
72(
134+10)=
72*
534=
3718=
4638 .
6 kwi 13:46
Niki: A z jakiego wzoru obliczasz sumę? Ja najpierw liczę an= a1+(n−1)r a później wyliczone n
podstawiam pod Sn=(a1+an)n/2. Wychodzi mi cały czas inny wynik
6 kwi 13:55
pigor: ... przyjrzyj się z jakiego − takiego jak i ty

, tylko, że ja nie obliczam a
7 bo jest
dany w treści zadania =10 . ...
6 kwi 14:00
Niki: Oczywiście, masz racje

Ja jak zawsze lubię sobie dodawać roboty. Dziękuję
6 kwi 14:24