funkcja kwadratowa
blogther: Dana jest funkcja f okreslona wzorem f(x) = (2−m)x2 +2mx + m. Funkcja g przyporzadkowywuje
liczbie rzeczywistej m iloczyn roznych miejsc zerowych funkcj f. Narysuj wykres funkcji g.
Podaj zboir wartosci funkcji g.
1o wyszaczyłem dziedzine funkcji f
2−m ≠ 0
Δ >0
Df = m ∊ ( −∞;0) u (1;+∞)\{2} ← CZY TEN ZAPIS JEST POPRAWNY
no i
g(m) = x1*x2
czyli g(m) = m2−m i teraz ma narysowac funkcje g(m) w przedziale dla dziedziny funkcji f
czyli Df = m ∊ ( −∞;0) u (1;+∞)\{2} ?
6 kwi 12:41
blogther: funkcje g mozemy jeszce rozbic g(m) = m2 − 1
6 kwi 12:43
blogther: dobrze to rozumiem?
6 kwi 12:50
blogther: prosze o pomoc
6 kwi 13:42
pigor: ...źle

, bo co najwyżej g(m)=
m 2−m = −
m−2+2m−2 =
2m−2−1, a więc
wykres funkcji g to hiperbola y=
2m przesunięta o wektor [2,−1] oczywiście
narysowana w dziedzinie D
r. ...
6 kwi 13:56
blogther: w jakiej dziedzinei?
6 kwi 14:00
pigor: .. przez ciebie wyliczonej
6 kwi 14:02
blogther: oket dzieki
6 kwi 14:02
pigor: ,, czyli tej w której istnieją 2 różne pierwiastki danego równania . ...
6 kwi 14:03
Skipper: czy Ty choć wiesz czego oczekujesz?
| | c | | m | | m | |
x1x2= |
| = |
| ... ale ≠ |
| −1
|
| | a | | 2−m | | 2 | |
| | m | | m−2+2 | | 2 | | −2 | |
− |
| =− |
| =−1− |
| = |
| −1 ... a to już narysujesz |
| | m−2 | | m−2 | | m−2 | | m−2 | |
6 kwi 14:05
blogther: a dziedzine zapisałem w poprawny sposob?
nie za bardzo rozumiem jak robicie to przekaształcenie nigdy chyba bym tego tak nie zrobił
6 kwi 14:44
blogther: ale jak zsprowadze do wspolnego mianownika to jednak jest dobrze ale nie umiem tego tak
rozłozyc czyli musze dazyc do tego aby w liczniku i mianowniku miał podobne wyrazenie tak?
6 kwi 14:52
blogther: jeszcze jedno ja napisałem tutaj g(m) a w odpowiedzi w ksiazce jest g(x)
jak powinnio byc poprawnie bo jak rysuje ten wykres to oś odcietych musze oznaczyc jako m
nie ma innego wyjscia prawda?
6 kwi 20:03
blogther: dlaczego nikt mi nie chce pomoc?
czy to co rozpisał SKIPPER jest dobrze bo ja jak rozpisałem to wychodzi mi to samo co PIGOR'owi
6 kwi 20:27
Mila: Dobrze napisał Skipper, Pigor zgubił "−".
6 kwi 20:37
blogther: ale gdzie go zgubił czyli co minus najlepiej przeniesc do licznika i zapisac to w ten sposob
| | m | | m − 2 + 2 | | − (m − 2) − 2 | | 2 | |
− |
| = − |
| = |
| = − 1 − |
| tak? |
| | m − 2 | | m − 2 | | m − 2 | | m − 2 | |
6 kwi 20:55
Mila: Dobrze blogther.
6 kwi 21:15
blogther: dzieki za pomoc
6 kwi 22:10