tozsamosci
blogther: korzystjac ze wzorow sin2x = 2sinxcosx, cos2x = cos2x − sin2x sprawdz tozsamosc
sin3x = −4sin3 + 3sinx dla x ∊ R.
oczywiscie rozpisuje sin3x = sin(x + 2x)
wiem jak to zadanie zrobic tylko mam pytanie czy bede mogł skorzystac z jedynki
trygonometrycznej bo niby mam napisane w poleceniu z jakich wzorow moge korzystac a jedynki
nie mam tam wymienionej a jak dalej rozpisze lewa strone rownania to po zastosowaniy jedynki
trygonometrycznej otrzymuje prawa strone i zachodzi rownsc czyli bede mogł skrzystac z jedynki
trygonometrycznej prawda?
6 kwi 12:26
Przewiduje pokój: oczywiście ze możesz

Jest ona taką podstawową tożsamością ze nawet jej nie wymieniają.
6 kwi 13:06
blogther: ok dzieki
6 kwi 13:19