.
xxXXxxx: | | a2 | |
wykaż ze jezeli x+y=a to x2+y2≥ |
| , |
| | 2 | |
| | 1 | |
w szczegolnosci gdy x+y=1, to x2+y2≥ |
| |
| | 2 | |
rozwiazanie
Podnosimy obie strony równosci x+y=a do kwadratu i korzystamy z nierównosci(1).
a
2=(x+y)
2=x
2+2xy+y
2≤x
2+
(x2+y2)+y
2=2(x
2+y
2), stad po podzieleniu obu stron
nierównosci przez 2 otrzymujemy tezę.
Moje pytanie brzmi skąd mamy
(x2+y2)
6 kwi 11:54
Skipper:
... a czy przy nierówności możesz obustronnie podnosić do kwadratu ... wiesz co ze znakiem
...

?
6 kwi 11:57
Skipper: w tym przypadku ...TAK
6 kwi 11:58
xxXXxxx: kurde

wyjasnij mi to jesli mozesz
6 kwi 12:01
Skipper:
2x2+2y2≥a2
2x2+2y2≥x2+2xy+y2
x2−2xy+y2≥0
(x−y)2≥0
6 kwi 12:03
xxXXxxx: no tak to rozumiem

szkoda ze w tej ksiazce mam tak kiepsko to rozpisane

Dzięki
6 kwi 12:05
Skipper: ... przysiądź ... i napisz lepszą książkę −
6 kwi 12:12
xxXXxxx: no tak własnie chyba zrobie

akurat mam przez swieta wolne

a co do ksiązki to tytul:
o trzech elementarnych nierównosciach i ich zastosawaniach przy dowodzeniu innych
nierównosci zobacz i sam oceń
6 kwi 12:18