parametr
Tomasz: Wyznacz takie wartości m, dla których rozwiązania x1 i x2 równania
x2+13x−24=(10−m)x−15, spełniają warunek: x12+x22=−3x1x2
delta wychodzi mi ujemna ... pomocy
16 kwi 17:00
Eta: Uporzadkuj równanie.
x
2 +13x − 24 − 10x +mx +15=0
x
2 +(3 +m)x −9=0
1 W−k :
Δ≥0
Δ= m
2 +6m +45 Δ
1 <0 więc
w−k
Δ≥0 <=> m€R
i dalej zastosuj wzory Viete
'a
x
1 2 +x
22 = ( x
1 +x
2)
2 − 2x
1 *x
2
zatem w−k przybierze postać:
(x
1 +x
2)
2 = − x
1 *x
2
x
1 +x
2 = −
ba x
1*x
2 =
ca
a= 1 b= 3+m c= − 9
Odp: powinna Ci wyjść
m=0 lub m= − 6
16 kwi 17:17
Tomasz: dzięki, ale co to jest W−k
16 kwi 17:36
16 kwi 17:37
Tomasz: Wielkie Dzięki
16 kwi 17:51