Prosze o pomoc!
Aśka: Proszę o pomoc

.........Rozwiąż nierówność |x−2|+|3x−6|<|x|.
16 kwi 16:53
Eta: wyłącz w drugim module 3
masz zatem:
Ix −2I +3I x −2I < IxI
4I x −2I < IxI
rozpatrz tę nierówność w przedziałach:
1/ x€ (−∞,0)
2/ x€<0, 2)
3/ x€<2,∞)
w każdym przedziale wybierz cz. wspólną ( jezeli jest)
jako odp:
podaj sumę wszystkich przedziałów
16 kwi 17:01
tim: |x−2|
x − 2 dla x ≥ 2
− x + 2 dla x < 2
|3x − 6|
3x − 6 dla x ≥ 2
−3x + 6 dla x < 2
|x|
x dla x ≥ 0
−x dla x <0
Powstaje:
x − 2 + 3x − 6 < x dla x∈ <2, +∞)
−x + 2 − 3x + 6 < x dla x∈ <0,2)
−x + 2 − 3x + 6 < −x dla x∈ (−∞,0)
Dobrze?
16 kwi 17:02
Bogdan:
Podpowiedź:
|x − 2| + |3x − 6| < |x|
|x − 2| + 3|x − 2| < |x|
4|x − 2| < |x|
16 kwi 17:02
tim: Wszyscy się naraz rzucili
16 kwi 17:02
Aśka: tim hahahahaha ...to świenie ...bardzo bardzo dziekuję ..jestem dumna ...ktore
rozwiazanie mam wybrać

16 kwi 17:09
Bogdan:
||||||||||||||||||||||||||||
−−−−−−−−− 0 −−−−|−−−− 2 −−−−|−−−−−>x
89 83
Dla x € (−∞, 0): −4(x − 2) < −x => 3x > 8 => x > 83 sprzeczność
Dla x € <0, 2): −4(x − 2) < x => 9x > 8 => x > 89
Dla x € <2, +∞): 4(x − 2) < x => 3x < 8 => x < 83
Odp: x € (89, 83)
16 kwi 17:13
Bogdan:
Witam Eto i Timie

. Nie widziałem Was pisząc moje wyjaśnienie. Trzeba wrócić do
sygnalizowania o podjęciu tematu przez napisanie − rozwiązuje, podpowiadam, itp.
Pozdrawiam

.
Tim, nie za dużo czasu spędzasz przed komputerem?
16 kwi 17:17
tim: Nie no spoko.
A Bogdan, czemu pytasz ?
16 kwi 17:25
Aśka: Bogdan dziękuję bardzo
16 kwi 17:28
Eta: A dla mnie Asiu to nie?
16 kwi 17:31
Bogdan:
Timuś, bo widzę, że dużo czasu spędzasz przy kompie. To po określonym czasie (po
kilku latach) powoduje pojawianie się różnych dolegliwości, nawet bardzo groźnych, nie
mam namyśli wzroku). Wiem, bo sam miałem takie.
16 kwi 17:34
Aśka: Eta SKARBIE Tobie również dziękuję.........bardzo bardzo
16 kwi 17:41
tim: Bogdanie... Komputer to moje nrzędzie pracy.. A siedząc na forum odrabiam lekcje, szukam
ifnormacji... itp
16 kwi 17:42
tim: Ale i tak odchodzę z forum jako jeden z pierwszych (o 21
16 kwi 17:42
Aśka: To proszę

o jeszcze jedna pomoc jeśli mam tyle miłych Osób chętnych .....
Rozwiąż równanie 4cos2 x=4sin x+1 w przedziale 0, 2π......bardzo proszę
16 kwi 17:49
Bogdan:
Podpowiedź:
cos2x = 1 − sin2x,
potem doprowadź do równania kwadratowego i oblicz Δ pamiętając, że sinx € <−1, 1>.
16 kwi 17:54
Bogdan:
Poprawka: cos2x = 1 − 2sin2x
16 kwi 17:55
Aśka: Bogdan liczyłam na rozwiązanie całości zadania

, bo mam jeszcze do rozwiązania aż 5,ale
to nic dziękuję ...popracuję nad tym ...dzieki serdeczne.
16 kwi 18:03
Bogdan:
Przepraszam Cię Asiu, ale mam teraz inne zajęcia i teraz Ci nie pomogę. Wieczorem
tu wrócę i jeśli do tego czasu nikt Ciebie nie wesprze, to dokończymy to zadanie.
16 kwi 18:07
Aśka : bardzo Ci dziękujeeeee to biorę się za inne ...
16 kwi 18:08
Bogdan:
Już jestem.
Pytanie:
Równanie jest takie: 4cos2x = 4sinx + 1
czy takie: 4cos2x = 4sinx + 1 ?
16 kwi 21:44
Aśka: Bogdan witaj ...późno ,ale potrzebuje Twojej pomocy ..równanie jest takie:
4cos2x = 4sinx + 1
17 kwi 17:20
Eta: Czy mogę ?

czy miusi być Bogdan ?

zastosuj wzór : cos
2x = 1 − sin
2x
otrzymaszrównanie kwadratowe z sinx
podstaw sinx = t gdzie t€<−1,1>
policz deltę i wybierz t €<−1,1>
17 kwi 18:31
Aśka: Eta

nie musi być Bogdan ...ja czekałam na całkowite rozwiązanie ...dziękuję Ci Eta
17 kwi 18:50