Na rysunku obok
Danio:

Na rysunku obok przedstawiony jest wykres funkcji kwadratowej f(x)= m(x−a)
2+b, gdzie m<0.
Wykresfunkcji f przecina oś OX w punktach o wspolrzednych (−1,0) oraz (3,0), zaś punkt W(a,8)
jest wierzchołkiem tej paraboli. Wyznacz a,b oraz m.
6 kwi 09:06
vladimirovna: Ja zrobiłabym to tak:
f(−1)=0
f(3)=0
0=m(−1−a)2+b
0=m(3−a)2+b
f(x)=mx2+ma2−2max+b
f(x)=mx2−2max+ma2+b
−Δ4m=8
ale nie wiem, czy cos z tego wyjdzie, bo tego nie liczylam
6 kwi 10:20
vladimirovna: wyszło mi tak: b= −8, m=8 i a=2
6 kwi 10:25
Skipper:
czy napewno a=2

? −
6 kwi 10:32
vladimirovna: tak, tak mi wyszło, ale ja nie ręczę za moje rozwiązanie, bo często mi się zdarza robić pomyłki
6 kwi 10:36
Skipper: skoro W=(a,8) x1=−1 x2=3 ...to a=1
6 kwi 11:05
Danio: 0=m(−1−a)2+b
0=m(3−a)2+b
Ja to dalej policzyłem:
0=m+2am+ma2+b /x(−1)
0=9m−6am+ma2+b
i wyszlo mi z tego coś takiego : 0=8m−8am. Potem am=m i a=m/m. Czy to juz wystarczy by wyszlo
a=1 i m=8? Bo z tego to juz widze ale nie wiem czy na maturze to byloby uznane.
6 kwi 13:56
Paula: fajnie ze wychodzi wam m=8 skoro ma byc mniejsze od 0. ja liczylam i wychodzi b=8 a=1 a m=−2
dziekuje
12 kwi 16:44
Mila:
Jeśli masz podane miejsca zerowe, to
| | x1+x2 | |
xw= |
| ⇔ (prosta x=xw jest osią symetrii paraboli) |
| | 2 | |
| | −1+3 | |
xw= |
| =1 i z rysunku wiadomo, że f(1)=8 |
| | 2 | |
Postać kanoniczna
f(x)=m(x−1)
2+8
f(3)=0⇔m(3−1)
2+8=0⇔m*4=−8
m=−2
f(x)=−2(x−1)
2+8
12 kwi 19:03