Ze zbioru A={-2,-1,1,2,3} losujemy
Danio: Ze zbioru A={−2,−1,1,2,3} losujemy najpierw jedną liczbe i oznaczamy ją jak a. nastepnie z
pozostałych liczb losujemy liczbę i oznaczamy ja jako b, liczby a i b sa współczynnikai fukcji
kwadratowej F(X)=ax2+b . oblicz prawdopodobieństwo a. A − fukcja f jest malejąca w zbiorze
<0. +&) b. B− funkcja f ma dwa rózne miejsca zerowe
6 kwi 08:50
Danio: Czy wie ktoś jak to zrobic?
8 kwi 16:50
Basia:
|Ω| = 5*4 = 20
(a) f(x) = ax2+b jest malejąca <0;+∞) ⇔ a<0
|A| = 2
(b) f(x) = ax2+b ma dwa różne miejsca zerowe ⇔ a i b są różnych znaków
|B| = 2*3+3*2 = 12
8 kwi 23:33
Mila: A={(−2,−1),(−2,1),(−2,2),(−2,3),(−1, −2),(−1,1),(−1,2),(−1,3)}
|A|=8
8 kwi 23:47
Danio: (b) f(x) = ax2+b ma dwa różne miejsca zerowe ⇔ a i b są różnych znaków
A dlaczego tak się dzieje? Bo tego nie rozumiem
9 kwi 11:57
Mila: Danio, konkret:
2x2+8=0 brak miejsc zerowych
2x2−8=0 ⇔x2=4⇔x=2 lub x=−2
9 kwi 21:41