prosze o pomoc jeszcze wtym zadaniu
marta: zależnosc miedzy kosztem K (w zł) przechowywania pewnego towaru w chłodni ,a temperaturą t (w
st C) mozna opisać za pomocą wzoru K (t)=−0,2 t2 − t + 100, gdzie t należy <−8,5>. Określ
temperaturę , dla której koszt przechowywania towaru jest największy i podaj ,ile wynosi ten
koszt.
6 kwi 01:25
kylo1303: Policz wspolrzedne wierzcholka (wykres to parabola z ramionami skierowanymi w dol. Najwieksza
wartosc K bedzie w wierzcholku)
6 kwi 01:28
6 kwi 01:32
marta: delta 81
xw −p= −2,5 temp
yw −q= 101,25 koszt czy tak miało być?
6 kwi 01:45
kylo1303: Tak, dobrze jest
6 kwi 01:55
marta: prosze niech mi ktos sprawdzi to zadanie bo chce isć spać
6 kwi 01:55
marta: dzieki za pomoc i i dobranoc
6 kwi 01:56
kylo1303: Dobranoc. Tak tylko dodam ze czasami jesli wierzcholek nie zawiera sie w podanej dziedzinie to
trzeba szukac na granicach przedzialu

Dobranoc i wesolego jajka.
6 kwi 01:58
marta: wesołego i smacznego
6 kwi 02:01