Wielomiany
maagdekk: hej potrzebuje pomocy

!
Wykaz że liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
4−7x
3+17x
2−16x+4
16 kwi 16:23
Bogdan:
Wykonaj dzielenie W(x) przez ( x2 − 4x + 4)
16 kwi 16:31
Basia:
1. Oblicz W(2) czyli za x podstaw 2
Dostaniesz 0 czyli 2 jest pierwiastkiem W(x)
2. Podziel W(x) przez x−2. Dostaniesz wielomian P(x)
3. Oblicz P(2)
Dostaniesz 0
4. Podziel P(x) przez x−2. Dostaniesz wielomian Q(x)
5. Q(x) jest trójmianem kwadratowym. Sprawdź czy da się jeszcze rozłożyć i czy
przypadkiem
2 nie jest również pierwiastkiem Q(x)
Jeśli nie to
W(x) = (x−2)(x−2)*Q(x) = (x−2)2*Q(x)
(jeśli Q(x) daje się rozłozyć zapisz rozkład)
czyli 2 jest pierwiastkiem podwójnym W(x)
16 kwi 16:31