bardzo prosze o pomoc
marta: funkcja f przyporzadkowuje liczbie x wierzchołków wielokata wypukłego liczbę jego przekatnych
.
a) określ dziedzinę funkcji f.
b) podaj wzór funkcji f.
6 kwi 00:31
marta: nie wiem nawet o co tu chodzi ?
6 kwi 00:34
6 kwi 00:39
marta: Godzio a skad to sie wzieło możesz krok po kroku mi wytłumaczyć?
6 kwi 00:42
Godzio:
Nie ma co tłumaczyć, dziedzina taka, bo wielokąt o najmniejszej ilości wierzchołków to trójkąt,
a f(x) gdybyś znała wzory to byś wiedziała, że jest to wzór na ilość przekątnych w wielokącie
...
6 kwi 00:47
Godzio:
Fu, D = {3,4,5,6,7,....}, wierzchołki są liczbami naturalnymi
6 kwi 00:48
marta: pomocy
6 kwi 00:49
marta: dziękuję a powiedz mi czy może byc tu inny wielokat np. kwadrat ?
6 kwi 00:53
Godzio:
Tak, dla x = 4
6 kwi 00:57
Godzio:
Wzór jest dla dowolnego wielokąta
6 kwi 00:58
Krzysiek: marta skad jestes ?
6 kwi 00:58
marta: to będzie f(x)= x(x−4) podzielić na 2
D=<4, ∞)
czy tak
6 kwi 01:00
Krzysiek: nie ten sam wzor jest dlakazdego wielokata poco cos kombinujesz poprostu za x wstawiasz ilosc
krawedzi
6 kwi 01:02
marta: to tak wstawiłam cos żle?
6 kwi 01:03
Godzio:
Nie, tutaj nic nie zmieniasz, może być ale nie musi
6 kwi 01:05
Krzysiek: marta skad ejstes ?
6 kwi 01:06
marta: ok dzieki
6 kwi 01:06
Krzysiek: marta zyjesz?
6 kwi 01:10