wielomiany
blogther: Dany jest wielomian W(x) = (x−2)(x−8)(x − m3 + 2m2 + 3m − 8)
a) Wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych ten wielomian ma dokladnie 2 rozne
miejsca zerowe odp m ∊ { −√3, − 1, 0, 2, √3, 3} czyli wychodzi na to ze i 2 i 8 moga byc
podwojnym pierwiastkiem tego wielomianu to zalezy tylko od tego jakie m sobie wezmiemy tak?
b) Wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych reszta z dzielenia wielomianu przez x − 3
jest rowna R = 5m3 − 10m2 + 3m + 7.
no i z pod punktem b ma problem bo dla pierwiastka podwojnego 2 wyznaczyłem ze reszta z
dzielenia wynosi −5 a dla pierwiatka podwojnego reszta wynosi 25 no i chciałem to przyrownac
do siebie np −5 = 5m3 − 10m2 + 3m + 7 ale nie moge wtedu znalesc pierwiastkow dla m
jak zrobic to zadanie?
5 kwi 23:33
blogther: ma ktos jakis pomysł na ten podpunkt b)?
6 kwi 11:21
Skipper:
... skoro reszta z dzielenia W(x) przez (x−3) ... to W(3)=

?
6 kwi 11:28
blogther: no prosze sprawdz mnie
W(x) = (x − 2)(x − x0)(x − 2)
W(x) = (x − 2)(x − 2)(x − 8)
W(3) = (3 − 2)(3 − 2)(3 − 8) = − 5
W(x) = (x − 2)(x − 8)(x − 8)
W(3) = (3 − 2)(3 − 2)(3 − 8) = 25
6 kwi 11:50
blogther: jesli 2 jest podwojnym pierwiastkiem to m ∊ { − √3, 2, √3}
jesli 8 jest podwojnym pierwiastkiem to m ∊ { − 1, 0, 3}
6 kwi 11:52
blogther: mnie mam zednego pomysłu na rozwiazanie tego
6 kwi 11:53
blogther: moze ktos pomoc mi?
6 kwi 12:49
blogther: zero pomysłow na rozwiazanie tego zadania?
6 kwi 13:28