olo
olo: olo: PROSZE O ROZWIĄZANIE
PODAJ DZIEDZINĘ WYRAŻENIA , A NASTĘPNIE UPROŚ JE
. JEŚLI LICZBA −1 NALEŻY DO DZIEDZINY . TEGO WYRAŻENIA .OBLICZ JEGO WARTOŚĆ DLA
X =−1
5 kwi 23:14
olo: CZY KTOŚ MI ROZWIĄŻE BO JUŻ PÓZNO
5 kwi 23:26
krystek: x3(x−3)→licznik
x2(x2−9)=x2(x+3)(x−3)→mianownik
5 kwi 23:34
Errant: Rozwiązanie dla dziedziny x
4−9x
2≠0 − wystarczy wyliczyć...
Z tego co zauważyłem to −1 należy do dziedziny (bądź oślepłem

) wiec ja podstaw do równania i
gitez
5 kwi 23:34
krystek: | | x3(x−3) | | x | | −1 | | 1 | |
..= |
| = |
| = |
| =− |
| D=R/{0.−3,3} |
| | x2(x−3)(x+3) | | x+3 | | 2 | | 2 | |
5 kwi 23:43
OLO: ALE JAK MAM PODSTAWIĆ

JAK NIE WIEM JAK
5 kwi 23:44
OLO: WIELKIE DZIEKI
5 kwi 23:45
Errant: x=−1 i podstawiasz jak napisał krystek pare linijek wyżej
5 kwi 23:47
OLO: PODZIWIAM LUDZI CO ROZUMIEJĄ MATEMATYKĘ
5 kwi 23:47
krystek: I Ty też staraj się rozumieć i zrozumieć! Nie czekaj na "gotowce"


!
6 kwi 00:10