.
Julka: Pomocy

Mógłby ktoś mi pomóc
√31−12√3 +
√76−42√3
16 kwi 16:07
tim: Można zostawić?
16 kwi 16:10
Julka: Czyli
16 kwi 16:12
tim: To jest wynik? Jakie jest polecenie?
16 kwi 16:12
m: Julka a napewno jest to dobrze przepisane?
16 kwi 16:12
Julka: Oblicz i ten przykład a jest na 100 % dobrze przepisane
16 kwi 16:15
Bogdan:
√31 − 12√3 + √76 − 42√3 = √(3√3 − 2)2 + √(7 − 3√3)2 =
|3√3 − 2| + |7 − 3√3| = 3√3 − 2 + 7 − 3√3 = 5
16 kwi 16:21
Bogdan:
(3√3 − 2)2 = 31 − 12√3
(7 − 3√3)2 = 76 − 42√3
16 kwi 16:23
Julka: Dzięki wielkie w życiu bym na to nie wpadła
16 kwi 16:29
Bogdan:
To spróbuj sama zrobić taki przykład: √17 − 12√2
16 kwi 16:33
Julka: To będzie :
(3−2√3)2
16 kwi 16:44
Bogdan:
To sprawdźmy: (3 − 2
√3)
2 = 9 − 12
√3 + 12 = 21 − 12
√3 nie zgadza się,
powinno być: (2
√2 − 3)
2 = 8 − 12
√3 + 9 = 17 − 12
√3.
Mam nadzieję, że te kilka przykładów pozwoli Ci swobodnie rozwiązywać podobne.
Pozdrawiam
16 kwi 16:59