funkcja liniowa
Krzysiek: Moze mi ktos napisac jak sie sprawdza ilosc rozwiazan w funkcji liniowej z parametrem?
5 kwi 23:04
Krzysiek: np jak jest (m+1)x=m2+1
5 kwi 23:05
krystek: a o jakie rozwiązania w funkcji liniowej pytasz?
5 kwi 23:06
5 kwi 23:06
Krzysiek: Zbadaj dla jakich wartosci parametru m równanie (m+1)x=m2+1
ma jedno rozwiązanie
ma nieskonczenie wiele rozwiazan
nie am rozwiązan
5 kwi 23:09
krystek: 1 rozw. gdy m≠−1
nie ma rozw. gdy m=−1 i koniec tożsamości nie ma ponieważ licznik i mianownik nigdy nie będą
jednocześnie zerem
5 kwi 23:11
Krzysiek: aha czyli to wszystko sie sprowadza do postaci x= i potem sie sprawdza ?
5 kwi 23:12
krystek: tak
5 kwi 23:16
Krzysiek: sory zle przyklad przepisalem po uproszczeniu wychodzi mi x=m−1 to jak w tym przypadku sie
sprawdza ?
5 kwi 23:17
Krzysiek: (m+1)x=m
2−1
x=m−1
to dziedzine z góry sie robi? ze m≠−1 ?
5 kwi 23:22
krystek: tak I zapisz teraz kiedy ! rozw , brak i tożsamość!
5 kwi 23:24
Krzysiek: no to gdy m=−1 to am nieskonczenie wiele rozwiązan
a gdy m∊R/{−1} to ma 1 rozwiązanie
5 kwi 23:27
krystek: ok
5 kwi 23:30
Mila: Konkret.
1) 2*x=6 jedno rozwiązanie
2) 0*x=0 nieskończenie wiele rozwiązań ( cokolwiek podstawisz za x to wyjdzie 0)
3) 0*x =6 brak rozwiązań bo lewa zawsze 0
Tak masz patrzec na parametry.
5 kwi 23:33
Krzysiek: wlasnie nie bardzo to ogarniam
5 kwi 23:35
krystek: @Mila dzięki , nie przypalę
5 kwi 23:36
Krzysiek: to sie podstawia za x liczbe jakas czy za m ?
5 kwi 23:36
krystek: Może tak
| | 0 | |
x= |
| →nieskończenie wiele |
| | 0 | |
5 kwi 23:38
Krzysiek: ok dzieki juz rozumiem
5 kwi 23:39
Mila: Krystek, smacznego.
5 kwi 23:47
krystek: I wzajemnie wirtualnie prześlę chociaz tak
5 kwi 23:49
Mila: Miałam pisać następny przykład, ale widzę, że już nie trzeba.
Krzysiek masz źle rozwiązane zadanie z prawdopodobieństwa.
Nie naucz się błednych sposobów.
5 kwi 23:54
Krzysiek: ok
a wiesz jak tamte zadanie rozpisac? aby bylo dobrze?
6 kwi 00:04