suma
karla: 1.Liczbę 2999 pomnożono przez liczbę, której zapis dziesiętny składa się z 2999 jedynek. Jaka
jest suma cyfr otrzymanego wyniku?
5 kwi 22:51
karla: Nie wiem czy dobrze myślę?
2999(100 + 101 + 102+......+ 102998)
2999*100 + 2999*101+......
S=2999*(1−102999)/ 1−10
coś takiego ?
5 kwi 22:54
karla: Nie to jest chyba źle
5 kwi 22:57
karla: Pomoże ktoś czy to wyjdzie 29992
5 kwi 23:02
5 kwi 23:04
maddhew: Ja to bym spróbował na logikę. Pomnożyłem sobie 2999*1111111 = 3332221889
Przy mnożeniu przez duuuże liczby zawierające tylko jedynki, końcówka i początek liczby zawsze
będą takie same, a "w środku" będzie się powtarzać to samo. No to tutaj to chyba będzie
1+8+8+9+3+3+3+2992*2 = 6019
5 kwi 23:18