Planimetria
Danieloo: Oblicz pole rombu, jeżeli jedna z jego przekątnych ma długość 8, a promień okręgu wpisanego w
ten romb jest równy 2
√3. Jakaś podpowiedź z czym by to można ugryźć?
5 kwi 22:41
Errant:

Według mnie powinieneś zrobić to zadanie na 2 przypadki że otrzymana długość : 8 jest dla
dłuższej przekątnej. Jak szybko wyliczyć podstawę pokaże Ci w jednym z przypadków:
1. 8 to dłuższa przekatna
4
2=(2
√3)
2+x
2 => x=2
(y+x)
2= 4
2+(2
√3)
2
tu wyliczysz y dodajesz x+y i masz podstawę
Analogicznie 2 przypadek
5 kwi 23:18
Eta:
h = 2r = 4
√3 w Δ równobocznym ABD o boku dł. a= 8
| | a√3 | |
bo długość wysokości h= |
| = 4√3 |
| | 2 | |
P(rombu)= a*h= 8*4
√3= 32
√3
6 kwi 00:04
Danieloo: Wielkie dzięki Eta, na to bym nie wpadł...

.
6 kwi 17:43
arctic: (y+x)2= 42+(2√3)2
kompletnie nierozumiem skąd to się bierze..
Przecież nie można stworzyć trójkąta prostokątnego, gdzie przeciwprostokątna jest x+y
9 wrz 13:55
Darky: Też tego nie kumam.Eta jeśli tego nie uzasadnisz to twoje rozwiązanie jest złe.
8 kwi 21:29
Ludu: ta rownosc nie jest prawdziwa co napisal errant a ktora przytoczyl arctic : (y+x)2 = 42 +
(2√3)2
sam sie glowie jak to zadanie rozwiazac.. a z rozwiazania Ety nic nie wnioskuje bo nie ma
dowodu moze tylko "czysto podstawic i wyjdzie" ale to mi nic nie mowi
19 kwi 19:43
Aruś: Eta, nie jest powiedziane, że ten trójkąt jest równoboczny, więc twoje rozwiązanie się nie
nadaje
a − bok rombu, h − wysokość rombu, k = 8 −długość jednej przekątnej, l − długość drugiej
przekątnej
h = 2r = 4√3
Pole rombu = a * h= a * 4√3
Pole rombu = 0,5 * k * l = 0,5 * 8 * l = 4l
a * 4√3 = 4l
l = a√3
przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym, więc a2 = (0,5l)2 + (0,5k)2
z tego wychodzi że a = 8
Pole romub = a*h = 32√3
14 kwi 23:45
Eta:

@
Aruś
Zanim stwierdzisz,że moje rozwiązanie "się nie nadaje" !
to musisz to wykazać!
więc ja Ci to wykażę!
| | 4√3 | | √3 | |
2r=h= 4√3 sinα= |
| = |
| ⇒ α=60o |
| | 8 | | 2 | |
to kąt rozwarty rombu ma miarę 2*60
o=120
o
zatem kąt ostry rombu ma miarę 180
o−120
o=
60o
stąd trójkąty ABD i BCD są równoboczne
zatem długość boku rombu =8
P(rombu)= 2P(trójkąta równobocznego)= 32
√3
No i.... czekam na .......
15 kwi 00:36
kix: na......... kolanka i przepraszać
15 kwi 00:38
Eta:
15 kwi 00:39
Kejt:
Eta
15 kwi 00:40
Eta:
Dzięki

A gdzie jest
Aruś?
pewnie zadowolony ,że obliczył pole rom
ub i poszedł spać
15 kwi 00:45