!!!
AdaMs: Napisz równanie symetralnej odcinka AB, o końcach A=(−4,4), B=(−6,2)
5 kwi 22:37
Eta:
5 kwi 22:42
AdaMs: nie chodziło mi o rysunek ale o równanie tak jak w zadaniu
5 kwi 22:45
krystek: k prosropadła do prostej AB i przechodząca przez punkt S
5 kwi 22:47
AdaMs: ale jaki jest wzór? no bo znam już współrzędne środka S(−5,3) ale jaki jest wzór

?
5 kwi 22:49
5 kwi 22:51
5 kwi 22:52
AdaMs: krystek ale to są proste a nie odcinki...
5 kwi 22:56
AdaMs: znaczy to drugie to o prostych
5 kwi 22:56
krystek: masz równanie prostej przez dwa punkty , współczynnik kierunkowy i warunek prostopadłości
iykorzystaj do napisania prostej k
5 kwi 22:57
Eta:
| | yb−yA | | 2−4 | |
Prosta AB ma wsp. kierunkowy: aAB= |
| = |
| = 1 |
| | xB−xA | | −6+4 | |
to prosta k : y= −1(x−x
S)+y
S
k: y= −1(x+5)+3
k: y= −x−2
5 kwi 23:18