bardzo proszę o pomoc
marta: przesuwając wykres funkcji y=x2 o dwie jednostki w prawo otrzymamy wykres funkcji o wzorze
y=x2+2 y=x2−2 y=(x+2)2 y=(x−2)2
5 kwi 22:28
AdaMs: odp. nr 2
5 kwi 22:31
AdaMs: ALBO NIE
5 kwi 22:31
AdaMs: no bo to co masz w nawiasie tzn. f(x) to jest prawo lub lewo a to co poza nawiasem f(x) +n to
góra dół
5 kwi 22:31
marta: to juz nie wiem jaka bedzie odpowiedż a jak to obliczyć?
5 kwi 22:34
marta: 2 pierwsze obliczyłam i wychodzi góra dół ale to w nawiasach nie chce wyjsc parabola tylko
prosta
5 kwi 22:37
marta: co z tym jest x −2,o,2 wychodzi prosta co jest nie tak?
5 kwi 22:42
Eta:
odp: y=(x−2)2
5 kwi 22:44
marta: pomocy
5 kwi 22:44
marta: eta ale jak to zrobiłas ?
5 kwi 22:45
Eta:
5 kwi 22:47
marta: proszę niech ktoś mi powie jak to wyszło
5 kwi 22:47
Eta:
y= x2 u=[p,q]=[2,0] to y= (x−p)2+q ⇒ y=(x−2)2+0 =(x−2)2
5 kwi 22:49
marta: ale jakich użyłas xsów bo ja wybrałam −2.o,2 i nie wyszło tak tylko prosta dlaczego tak sie
dzieje?
5 kwi 22:49
marta: eta czyli nie podstawiamy tutaj x zadnych tylko patrzymy na pi q chyba juz rozumie dzięki
5 kwi 22:56
Eta:
Taak
5 kwi 23:04
marta: eta jesteś jeszcze tam?bo mam pytanko
5 kwi 23:16
marta: p i q co oznaczaja bo to nie sa wierzchołki i dlaczego −2 oznacza przesuniecie w prawo
przeciesz minusy sa po lewej stronie ?y=(x+2)2 a moze powinno byc to
5 kwi 23:21
Eta:
dla y= (x+2)2 to p= −2 czyli byłoby przesunięcie w lewo o 2 jednostki
5 kwi 23:24
marta: Eta dzięki
5 kwi 23:27
Eta:
Na zdrowie
5 kwi 23:29