olo
olo: ;.)) które spośród liczb −3 ,−2 , 1 ,0 , 1,2,3, nie należą do dziedziny wyrażeń
5 kwi 22:27
AdaMs: ale leń z ciebie.... podstaw za x daną liczbę i zobacz czy równa się 0
5 kwi 22:30
Mateusz: podstaw tylko do mianownika
5 kwi 22:31
olo: jak bym umiał to bym podstawił
5 kwi 22:32
AdaMs: każdej z liczb nie umiesz podstawić? OMG...
5 kwi 22:32
konrad: a jak to filozfia podstawić liczbę pod x
5 kwi 22:32
olo: proszę o rozwiązanie choćby 1 zadania tak na wzor plissss
5 kwi 22:33
konrad: zamiast podstawiać każdą liczbę możesz też znaleźć miejsca zerowe mianowników i porównać
rozwiązania z podanymi liczbami
5 kwi 22:33
olo: ale ja jestem (pustka w głowie )
5 kwi 22:36
olo: no proszę o rozwiązanie 1 na wzor
5 kwi 22:37
konrad: (−3)3−9*(−3)2=
−27−9*9=
−27−81=
−108≠0 ⇒ należy do dziedziny
5 kwi 22:39
AdaMs: b)
Mianownik Δ=25
√Δ=5
x1=−2
x2=3
Widzisz teraz?
5 kwi 22:39
olo: to jest całe zadanie jeśli tak to dzięki wielkIE
5 kwi 22:41