dowód
karla: 1.Udowodnić, że jeżeli liczby rzeczywiste x i y spełniają równość x2 + y2 = 1,
to x6 +y6 ≥ 14 . Dla jakich wartości x i y otrzymujemy równość?
5 kwi 22:13
Godzio:
Na pewno dobrze przepisane ? Przy warunku: x2 + y2 = 1 mamy, że x,y ∊ <−1,1>, więc równość
x6 + y6 = 14 nigdy nie zajdzie
5 kwi 22:23
karla: tak dobrze
5 kwi 22:29
Godzio:
x
6 + y
6 = (x
2 + y
2)(x
4 − x
2y
2 + y
4) = (x
2 + y
2)
2 − 3x
2y
2 = 1 − 3x
2y
2
x
2 = 1 − y
2 (z danej równości) zatem:
1 − 3x
2y
2 = 1 − 3(1 − y
2)y
2 = 1 − 3y
2 + y
4 ≥ 14
Podstawmy zmienną pomocniczą: t = y
2 wówczas:
t
2 − 3t + 1 ≥ 14, wiemy, że y ∊ <−1,1> zatem t ∊ <0,1> więc szukamy wartości maksymalnej
funkcji: f(t) = t
2 − 3t +1 1 na przedziale <−1,1>
| | 3 | |
tw = |
| ∉ <0,1> (tego chyba nie trzeba sprawdzać bo to minimum i tak) |
| | 2 | |
f(0) = 1, f(1) = −1,
Zatem wartością maksymalną jest 1 więc funkcja nie ma szans dojść do 14, równość nigdy nie
zajdzie
5 kwi 22:33
karla: pomóżcie
5 kwi 22:33
Eta:
5 kwi 22:33
karla: dzięki
5 kwi 22:35
Godzio:
Eta dobrze gadam

?
5 kwi 22:35
karla: czyli x6 + y6 nigdy nie będzie≥14
5 kwi 22:36
Eta:
Jak zawsze .........
dobrze gadasz
5 kwi 22:36
5 kwi 22:36
Godzio: Nie ma opcji
5 kwi 22:40
karla: Dziękuję bardzo
5 kwi 22:41
pigor: ... sądzę, że tu ...

udowodnić, że jeżeli liczby rzeczywiste x i y spełniają równość
x2+y2=1, to
x6+y6 ≥ 14. Dla jakich wartości x i y otrzymujemy równość ?
bo faktycznie, np. tak :
x2+y2=1 ⇒ (x
2+y
2)
3=1 ⇔ x
6+3x
4y
2+3x
2y
4+y
6=1 ⇔ x
6+y
6+3x
2y
2(x
2+y
2)=1 ⇒
⇒
(*) x6+y6=1−3x2y2 , ale z nierówności między średnimi m
g ≤ m
a :
x
2y
2≤(
12(x
2+y
2)
2 i x
2+y
2=1 ⇒ x
2y
2≤(
12)
2 ⇒ x
2y
2≤
14 /*(−3) ⇒
⇒
−3x2y2≥−34, więc stąd i z
(*) x
6+y
6=1−3x
2y
2≥1−
34 ⇔
⇔
x6+y6 ≥ 14 c.b.d.u., gdzie równość dla
|x|=|y|= 1 √2 . ...
5 kwi 23:23