LL
olo: 
PROSZE O ROZWIĄZANIE
PODAJ DZIEDZINĘ WYRAŻENIA ,A NASTĘPNIE UPROŚ JE . JEŚLI
LICZBA −1 NALEŻY DO DZIEDZINY . TEGO WYRAŻENIA .OBLICZ JEGO WARTOŚĆ DLA X =−1
5 kwi 21:54
5 kwi 21:56
Mateusz:
mianownik ≠0 czyli x
3≠0 rozwiązujesz i zapisujesz
no podstawiasz −1 za x do tego wyrazenia i liczysz
5 kwi 21:57
olo: ALE NIE WIEM JAK TO ZROBIC
5 kwi 21:58
Mateusz:
tzn co nie wiesz jak zrobic?
5 kwi 21:59
olo: WSZYSTKO NA LEKCJI JESZCZE ŁAPAŁEM A TERAZ PUSTKA CZY TO JEST SKOŃCZONE TO ZADANKO
5 kwi 22:00
stanislaw:
x3−7x = (−1)3 − 7*(−1) = −1+7 = 6
5 kwi 22:02
Mateusz:
dobra jak juz napisałem mianownik musi byc rozny od zera czyli zmienna, wyrazenie w mianowniku
nie moze przyjmowac wartosci dla ktorych sie nam wyzeruje bo nie dzielimy przez zero co
podniesione do trzeciej potegi da nam zero?
5 kwi 22:03