matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
AdaMs:
sinα+cosα
Wiedząc,że tgα=5 i α jest kątem ostrym oblicz wartość wyrażenia (
)
−
1
cosα−sinα
5 kwi 21:44
Aga1.:
c0sα−sinα
sinα
1−
cosα
=
=
=
sinα+cosα
sinα
+1
cosα
1−tgα
1−5
=
=
1+tgα
1+5
5 kwi 21:47
AdaMs:
wielkie dzięki
5 kwi 22:09