Ile Litrów!! :)
AdaMs: Dojrzała pomarańcza ma 75% soku. Ile litrów można wyciśnąć z 10 pomarańczy o średnicy 10 cm?
5 kwi 21:12
Rodney: Chyba trzeba zalozyc, ze pomarancze sa w ksztalcie kuli wiec
| | 4 | | 4 | | 500 | |
V = |
| π*53 = |
| π*125 = |
| π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
10 pomaranczy, wiec
| | 500 | | 5000 | |
10*v = 10* |
| π= |
| π |
| | 3 | | 3 | |
75% z nich to
| 75 | | 5000 | | 3750 | |
| * |
| π = |
| π = 1250π cm3 |
| 100 | | 3 | | 3 | |
1l = 1dm
3 = 1000 cm
3
Więc
1250π cm
3 = 1.25π l
Teraz mozna podstawic jeszcze pi (nie wiem czy trzeba, ale)
π≈3.14
1.25*3.14 l = 3.925 l
I taka jest wlasnie odpowiedz: 3.925 l
5 kwi 21:26
AdaMs: nie nie trzeba było π podstawiać za 3.14 Wielkie dzięki
5 kwi 21:36