kiedy funkcja jest malejąca?
AdaMs: Funkcja f(x)=(3−2k)x+2k+1 jest malejąca gdy:
5 kwi 20:59
Rodney: gdy
3−2k < 0
−2k < −3
2k > 3
5 kwi 21:02
AdaMs: a wymnożyłeś przez x?
5 kwi 21:04
AdaMs: bo tam za nawiasem jest x jeszcze a to jest chyba *x
5 kwi 21:05
Rodney: ale czemu mnozyc przez x?
zauwaz, ze jest to wzor funkcji liniowej

zapisana jest moze nietypowo, bo zazwyczaj podaje
sie ja jako f(x)=ax+b
tutaj b jest troche bardziej rozwiniete po prostu

a=3−2k
b=2k+1
A funkcja liniowa jest malejaca gdy a jest mniejsze od zera
a < 0
za a podstawiamy to co wczesniej podalem i mamy
3−2k < 0
a dalej juz tak jak zrobilem wczesniej

Jesli sie myle to prosze zeby mnie ktos wyproawdzil z bledu
5 kwi 21:09
AdaMs: ahaa ok dobra już widze

dzięki
5 kwi 21:10