as: Pomoc w zadaniu
Oblicz pole trapezu równoramiennego, w którym dane są długości:
krótsza podstawa - 9
przekątna - 17
ramię - 10
13 maj 12:36
margolcia: oblicz z twierdzenie cos jeden kat na gorze
automatycznie bedzie znala wszystkei katy,poniewaz on jest rownoramienyy, po dwa takie
same katy... i pozniej uzyc tw.sinusów
13 maj 12:47
gosia: najpierw narysuj ten trapez poten poprowadz wysokosc i zobaczysz ze :h2 + 92=172 i
h=pierwiastek z 208 potem z trojkata pitagorasa ze pierwiatek z 2082 +x2=102 no a
pole to juz latwo bo 2x+9=dluzsza podstawa
13 maj 12:51
as: h2 + 92=172 - Tego nie rozumiem Skąd wzięłaś ten trójkąt i jakim cudem jest
prostokątny?
13 maj 13:01
Maturzysta: chodzi o h... czyli wysokość która jest poprowadzona prostopadle do podstawy
13 maj 13:17
Maturzysta: aa faktycznie, przeczytałem, zrozumiałem, błąd gosi
13 maj 13:19
Robin: poprowadź wysokości, te długości na dłuższej podstawie pomiędzy wysokością a ramieniem
oznacz jako x. i masz dwa równania:
102 = a2 + h2
(9+x)2 + h2 = 172
i obliczasz. wyszło że x= 6, a h= √94
13 maj 13:21
as: ja cie rozumiem ale ta 9 mi się nie zgadza. Sam sprawdź że nie bedzie takiego trójkąta.
Co najwyżej to: h2 + (9+x)2 = 172 A jak to obliczyc z twierdzenia cosinusow?
13 maj 13:21
as: Robin w tych twoich równaniach a i x to to samo?
13 maj 13:29
Robin: tak sory za błąd zamiast a w pierwszym równaniu powinno być x
13 maj 13:30
as: Ok tak myślałem, dzięki za pomoc
13 maj 13:38
Asia: mi wyszło a=21, h=8
odcinek pomiędzy h a ramieniem to z własności (a-b)/2 = (a-9)/2
między h a przekątną b+ (a-b)/2 = 9 + (a-9)/2 = (a+9)/2
układ równań:
[(a-9)/2]2+h2=102
[(a+9)/2]2+h2=172
13 maj 13:58
Robin: taak.. zamiast x w drugim równaniu podanym przeze mnie powinno być 2x !
13 maj 14:19