cieżki temat
juki: Zad 1
Oblicz wartość wielomianu W dla argumentów x0 gdzie:
a) W(x) = 8x3 – 6x2 + x – 4 x0 = 2,5
b) W(x)= 4x3 + 3x2 – 4x x0= − ½
zad 2
wykonaj dzielenie wielomianu W(x)= x3 –x2+ 2x – 2 przez wielomian D(x) = x−1
zad 3
wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez wielomian D gdzie:
a) W(x) = x2 + 4 D(x) = 2x+1
b) W(x) = x4 + 3x3 – 1 D(x) = x2 + 5x – 2
zad4
rozłóż wielomian na czynniki W(x) = 2x3 – 6x −4 na czynniki, wiedzieć że r= −1 jest jego
pierwiastkiem.
Zad 5
Rozwiąż równanie:
a) x4 + x3 −7x2 –x + 6 = 0
b) x6 – 9x3 + 8 – 0
zad 6
rozwiąż nierówność : x4+ 2x3 + 8 = 0
5 kwi 20:47
5 kwi 20:48