funkcja
blogther: mam dana funkcje kwadratowa f(x) gdzie a=1 mam wyznaczyc zbior wszystkich wartosci parametru
k dla ktorych funkcja ma dwa rozne miejsca zerowe mniejsze od 6.
Jakich bede potrzebował załozen
oczywiscie Δ> 0 i co jeszcze?
5 kwi 20:39
Jack:
f(xw)<6 i f(6)>0
5 kwi 20:42
blogther: czyli x wierzchołka ma byc mniejszy od 6 tak?
5 kwi 20:49
Jack:
tak. f(6)>0 sprawi, że oba pierwiastki będą po tej samej stronie od x=6. f(xw)<6 sprawi, że
pierwiastki będą na lewo od punktu x=6. To w sumie da, że oba pierwiastki będą <6.
5 kwi 20:54
blogther: czyli to xw to jest wspołrzedna wierzchołka bo tego nie wiem tak i policze ja z wzoru
xw = − b2a
a pozniej ma roziwazac nierownosc − b2a < 6
5 kwi 21:17
blogther: okey nie przeczytalłem zbyt uwaznie juz wszystko wiem
dzieki za pomoc
5 kwi 21:24