Rozwiąż.
Marta: Rozwiąż:
| 2x | | x | | 1 | |
| − |
| − |
| |
| x2−4x+4 | | x2−2x | | x+1 | |
5 kwi 20:39
blogther: policz Δ pod w pierwszym mianowniku a potem wspolny mianowniek dla wszystkich
5 kwi 20:40
blogther: a nie nie licz tam jest wzor skroconego mnozenia ( x − 2)2
5 kwi 20:41
Marta: tak ja to wiem, tylko proszę o chociaż 2 dalsze linijki po sprowadzeniu do wspólnego
mianowanika.
5 kwi 20:41
blogther: | 2x | | x | | x − 2 | | 1 | | x − 2 | |
| − |
| * |
| − |
| * |
| |
| (x − 2)2 | | x(x − 2) | | x(x − 2) | | x(x + 1) | | x(x − 2) | |
5 kwi 20:44
blogther: sorry zle
| 2x | | x | | (x − 2) | | 1 | | x − 2 | |
| − |
| * |
| − |
| * |
| |
| (x − 2)2 | | x(x − 2) | | (x − 2) | | x(x + 1) | | x(x − 2) | |
5 kwi 20:44
blogther: jeszcze raz
| 2x | | x(x − 2) | | (x − 2) | |
| − |
| − |
| |
| (x − 2)(x − 2) | | x(x − 2)(x − 2) | | (x + 1)(x − 2)(x − 2) | |
5 kwi 20:46
Przewiduje pokój: nadal źle xD
5 kwi 20:47
blogther: niech ktos za mnie zrobi ten wspolny mianownik
5 kwi 20:48
Marta: czy ktooś pomoooze?
5 kwi 20:50
blogther: rozwiazuje ktos ?
5 kwi 20:51
blogther: to ja to zrobie
5 kwi 20:51
blogther: tylko poczekaj chwilke
5 kwi 20:51
blogther: dziedzine wyznaczyłas juz?
5 kwi 20:52
Przewiduje pokój: rozwiązuj

Będę sprawdzał
5 kwi 20:53
blogther: jak wyznaczyłas juz dziedzine to nastepny krok jest taki przyrownujesz licznik do zera
2x2(x+1) − x(x−2)(x−2)(x−1) − x(x−2)(x−2) = 0
5 kwi 20:55
blogther: ok sprawdzaj
5 kwi 20:55
Przewiduje pokój: To nie równanie więc przyrównywanie do 0 jest blednę
5 kwi 20:55
krystek: mianowniki rozkładasz na czynniki
(x−2)2 ,x(x−2), (x+1) i teraz zapisz wspólny mianownik
5 kwi 20:58
blogther: ka to nie jest rownianie a co ?
5 kwi 20:59
blogther: jak
5 kwi 20:59
Przewiduje pokój: nic

Po prostu masz wykonać działania
5 kwi 20:59
blogther: pisze rozwiaz
5 kwi 21:00
blogther: czyli podac x
5 kwi 21:00
blogther: | 2x2(x+1) − x(x−2)(x−2)(x−1) − x(x−2)(x−2) | |
| |
| x(x + 1)(x − 2)(x − 2) | |
5 kwi 21:03
blogther: i co ma uproscic licznik i zadanie gotowe?
5 kwi 21:04
blogther: moze ktos to sprawdzic bo mi juz sie musk topi
5 kwi 21:06
Marta: Da ktoś radę?
5 kwi 21:35
Aga1.:
Dla x≠0, x≠2, x≠−1
| 2x | | 1 | | 1 | | 2x(x+1)−(x−2)(x+1)−(x−2)2 | |
| − |
| − |
| = |
| = |
| (x−2)2 | | x−2 | | x+1 | | (x−2)2(x+1) | |
licznik doprowadź do najprostszej postaci.
5 kwi 21:44
blogther: czyli nie trzeba tego licznika przyrwnywac do 0
5 kwi 21:45
blogther: w liczniku wyjdzie 6?
5 kwi 21:47
blogther: nie, 7x − 2
5 kwi 21:49
Aga1.: tak.
5 kwi 21:54
blogther: no i co nie trzeba zapisac ze x = 27?
5 kwi 21:55
Aga1.: Raczej nie , bo nie ma równania , tylko trzeba wykonać odejmowanie.
5 kwi 22:02