planimetria
blogther:

Dany jest trapez o podstawach AB i CD. przekatne AC i DB przecinaja sie w punkcie S. Wykaz ze
pole trojkata ASD jest rowne polu trojkata BSC.
P − pole trapezu
BC = h
AB = a
CD = b, a>b
P = P
ΔABD + P
ΔBCD
czyli P =
12a*h +
12b*h
P
ΔABS = P
ΔABD − P
ΔASD
P
ΔCDS = P
ΔBCD − P
ΔBSC
P
ΔABD + P
ΔBCD = P
ΔABD − P
ΔASD + P
ΔBCD − P
ΔBSC
P
ΔASD = − P
ΔBSC
czy to ma jakis sens?
5 kwi 19:37
nikon: nie za bardzo
5 kwi 19:43
Saizou :

(zielone to pola trójkątów)
a wiec
P
abd=P
abc
P
abd=L+K
P
abc=S+k
L+K=S+K
L=S
5 kwi 19:51
blogther: sprytny pomysł
5 kwi 19:55
Saizou : robiłem kiedyś takie samo zadanie

i też nie wiedziałem, ale forum pomogło
5 kwi 19:56
blogther: zadanie z operonu ?
5 kwi 20:11
Saizou : nie ze zbioru zadań matematyka z plusem
5 kwi 20:12
Eta: garcons
5 kwi 20:13
blogther: a to tez ma tyle mam zbiorow zadan ksiazek i arkuszy ale jak zobaczyłem mature rozszerzona 2011
to wymiekłem oby ta była ciut łatwiejsz
5 kwi 20:21
Saizou : ja do matury jeszcze 2 lata
5 kwi 20:22
blogther: a ja chciałem napisac ze mam 2 miesiace a tu juz niecały miesiac
5 kwi 20:23
Saizou : powodzenia
5 kwi 20:23
blogther: dzieki
5 kwi 20:25
Saizou : a podstawy z matmy cz rozszerzenie?
5 kwi 20:26
blogther: co oby dwa poziomy zdaje znaczy sie poprawiam
5 kwi 20:33