Proszę o pomoc
Bartosz: Koszt wynajęcia autokaru na szkolną wycieczkę wynosi 1950 zł. Do udziału w wy cieczce w
ostatniej chwili udało się namówić jeszcze czterech uczniów, co spowodowało, że każdy z
uczestników zapłacił za autokar o 10 złotych mniej, niż wcześniej planowano. Ile osób wzięło
udział w tej wycieczce?
5 kwi 19:03
nikon: układ równań
1950=x*y
1950=(x+4)*(y−10), gdzie x to liczba uczniów y − kwota
5 kwi 19:05
Bartosz: Odpowiedź to 30.
5 kwi 19:11
nikon: nie
5 kwi 19:13
Bartosz: więc układ zły, z tym że x− liczba uczniow przed namową, a y− cena przed namową/na os. i
ułożyłem równanie 1950=(x+4)*(y−10). tylko mam problem z drugim.
5 kwi 19:17
Beti: układ jest dobry
5 kwi 19:19
Beti: i wynik też jest dobry
5 kwi 19:22
nikon: oj sorry wynik jest dobry
5 kwi 19:24
Bartosz: a dokładnie co oznacza x i y? ;>
5 kwi 19:26
Bartosz: ale mnie zaćmiło przez chwile

wielkie dzięki! miłego wieczoru
5 kwi 19:29
Beti: no przecież napisałeś

x − uczniowie na początku
y − koszt wycieczki na początku
5 kwi 19:30
Bartosz: no wieeeem, bo cena autokaru się nie zmienia przecież− tutaj to zaćmienie
5 kwi 19:32
Beti:
5 kwi 19:33
Bartosz:
5 kwi 19:48