Wiedząc że P(A)=1/133 , oblicz n.
Krzysiek: Mógłby mi ktos pomóc w tym zadaniu ?
Ze zbioru liczb {0,1,−1,3,−3,5,−5,...2n+1,−2n−1}, gdzie n jest ustaloną liczbą
naturalną,większą od 4, losujemy jednocześie 3 liczby. Niech A oznacza zdarzenie: suma
wylosowanych liczb nie ulegnie zmianie, jeśli w wylosowanych liczbach zmienimy znaki na
przeciwne.Wiedząc że P(A)=1/133 , oblicz n.
Nie mam pojęcia jak to zrobic wiem tylko ze napewno w tych 3 liczbach musi byc 0 i dwie liczby
przeciwne np −3,3
5 kwi 18:44
nikon: jakieś dziwne to zad n chyba ma byc mniejsze od 4
5 kwi 18:57
5 kwi 19:49
Krzysiek: dzięki Jack
5 kwi 20:09
Jack:
Nie ma sprawy. Mam tylko nadzieję, że domyślasz się skąd te wyrażenia.
5 kwi 20:13
Krzysiek: w sumie nie ale jp
5 kwi 20:14
Krzysiek: ? ktos moj nick uzywaa
5 kwi 21:38
Mila: Jack, to nie jest dobry wynik.
Krzysiek podał dobry pomysł, ale liczby trzeba policzyć.
1) ile jest dodatnich?
2) Ile ujemnych?
3) ile wszystkich?
5 kwi 22:34
Jack:
Racja...
Ω − bo liczb jest 2n+3 (zapomniałem że ±1 powstaje dla n=0),
A − jak zauważył Krzysiek zawsze musi zostać wylosowane 0 oraz dwie liczby przeciwne. To
znaczy, że wystarczy wylosować jedną z liczb z pary (k,−k). Takich liczb jest n+1 (znów
zapomniałem o tym, że ±1 dostajemy dla n=0). Zatem
losujemy jedną liczbę spośród n, druga liczba do pary musi zostać wylosowana na jeden sposób,
podobnie jak liczba 0. Stąd |A|=n+1.
Muszę się poprawić:
6 kwi 08:43
Mila: OK
6 kwi 15:32
Ratarcia: Może mi ktoś wytlumaczyć dlaczego moc A to n+1 ?
24 sty 22:31
Mila: Mogą być wylosowane "trójki" typu:(0;1;−1}
masz ciągi:
1,3,5,7,....2n+1 w tym ciągu jest n+1 liczb ( policz)
−1,−3,−5,−7,....−2n−1 w tym ciągu jest n+1 liczb
liczba "trójek" jest równa n+1
25 sty 17:31