pole sześciokąta foremnego o promieniu 5 cm
anka : oblicz pole sześciokąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu długości 5 cm.
prosze pomoc
16 kwi 15:41
16 kwi 15:44
Eta:
Jaki to problem?
r= a = 5 ( długość boku sześciokąta równa jest długości promienia tego okręgu)
P
sześciokąta = 6*P
Δrównobocznego
gdzie P
Δrównob. =
a2√34
podstaw za "a" i oblicz
16 kwi 15:46
anka : i tak mi nie wychodzi .. wynik ma być 75√32 a mi wychodzi 60 zamiast 70
16 kwi 16:04
tim: | | a2√3 | | 52√3 | | 25√3 | |
PΔ = |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 25√3 | | 3 * 25√3 | | 75√3 | |
6PΔ = 6 |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
16 kwi 16:06
anka : .. no tak zapomniałam skrócić .. dzięki jesteście kochani

*
16 kwi 16:09
eveluxaa : haha spox
14 gru 17:45
wiki: jakie jest pole sześciokąta foremnego wpisanego w okręg o promieniu 5 ?
24 mar 19:46